logo

Meld deg på vårt

Nyhetsbrev

juli
02

På denne dag

1903 ble prins Alexander, den seinere kong Olav 5., født

Følg Levende Historie i sosiale medier:
Bli fan på Facebook! LH på Twitter
Send Postkort
Test deg selv

BOKTIPS

Havets "skyttergravskrig"

Nøkternt og detaljert om historiens største sjøslag.

Les mer...

NYE BØKER

Sonja Holterman
Presteskapet

Barry Strauss
Spartacus og slaveopprøret

David Vogt
Østfolds helleristninger

Les mer...

Hvalfangst i perspektiv

Bookmark and Share

I år er det 90 år siden Hvalfangstmuseet i Sandefjord ble opprettet. Jubileumsåret blir markert med flere aktiviteter og utstillinger.

Kraniet av blåhvalen har vært i utstillingen fra museet åpnet i 1917. I dag er det en hovedattraksjon i zoologisk avdeling.

Forretningsmannen Lars Christensen fra Sandefjord var bare 30 år da han i 1914 begynte å sysle med tanken om et museum over den omfattende hvalfangstnæringen han selv var involvert i. 23. mai 1917 kunne Christensen overrekke museet til Sandefjord by.

- Lars Christensen etablerte et museum over og for sin samtid, og vi bringer samtidsperspektivet videre ved å orientere oss mot aktuelle temaer innenfor blant annet forvaltning av hvalen som en av havets ressurser og miljøkonsekvensene av hvalfangsten, sier museumssjef Sidsel Hansen. - Samtidig vil vi legge vekt på å få fram historiene til de menneskene som var med i hvalfangsten på ulike måter.

22. og 23. juni samles historikere og naturvitere fra flere land for å utveksle kunnskap og diskutere sentrale problemstillinger knyttet til overbeskatningen av hval på 1800- og 1900-tallet: Hva var holdningene hos de involverte - organisasjoner, redere, myndigheter, næringsliv og hvalfangerne selv? Hva var konsekvensene av menneskenes overbeskatning av hvalen, og hva kan vi lære av dette i dag?

Jubileet blir også markert med en utstilling om Lars Christensen, utstilling av et blåhvalskjelett som ble funnet ved Jan Mayen i 2001, og aktivitetsdager for barn i hele juli.

Les mer...

Publisert 13. juni 2007