logo

Meld deg på vårt

Nyhetsbrev

aug
01

På denne dag

1944 skrev den 15 år gamle Anne Frank de siste notater i sin dagbok

Følg Levende Historie i sosiale medier:
Bli fan på Facebook! LH på Twitter
Send Postkort
Test deg selv

BOKTIPS

Ypperlig om italiensk onde

"Verdens første mafiaroman" - første gang på norsk.

Les mer...

NYE BØKER

Barry Strauss
Spartacus og slaveopprøret

Sonja Holterman
Presteskapet

Adam Zamoyski
1812. Napoleons russiske tragedie

Les mer...

Hvalfangst i perspektiv

Bookmark and Share

I år er det 90 år siden Hvalfangstmuseet i Sandefjord ble opprettet. Jubileumsåret blir markert med flere aktiviteter og utstillinger.

Kraniet av blåhvalen har vært i utstillingen fra museet åpnet i 1917. I dag er det en hovedattraksjon i zoologisk avdeling.

Forretningsmannen Lars Christensen fra Sandefjord var bare 30 år da han i 1914 begynte å sysle med tanken om et museum over den omfattende hvalfangstnæringen han selv var involvert i. 23. mai 1917 kunne Christensen overrekke museet til Sandefjord by.

- Lars Christensen etablerte et museum over og for sin samtid, og vi bringer samtidsperspektivet videre ved å orientere oss mot aktuelle temaer innenfor blant annet forvaltning av hvalen som en av havets ressurser og miljøkonsekvensene av hvalfangsten, sier museumssjef Sidsel Hansen. - Samtidig vil vi legge vekt på å få fram historiene til de menneskene som var med i hvalfangsten på ulike måter.

22. og 23. juni samles historikere og naturvitere fra flere land for å utveksle kunnskap og diskutere sentrale problemstillinger knyttet til overbeskatningen av hval på 1800- og 1900-tallet: Hva var holdningene hos de involverte - organisasjoner, redere, myndigheter, næringsliv og hvalfangerne selv? Hva var konsekvensene av menneskenes overbeskatning av hvalen, og hva kan vi lære av dette i dag?

Jubileet blir også markert med en utstilling om Lars Christensen, utstilling av et blåhvalskjelett som ble funnet ved Jan Mayen i 2001, og aktivitetsdager for barn i hele juli.

Les mer...

Publisert 13. juni 2007